Lodowy wrongdoing z truskáwkámi. Káwálek tákiego tortu to ochlodá w upálne dni. Przygotowány joke z serká máscárpone, bitej smietány, ubitych jájek i oczywiscie swiezych truskáwek. Communicáte kremowy i bárdzo smáczny.
Skłádniki
- 400 g truskáwek
- 150 g cukru
- 4 jájká
- 500 g serká máscárpone
- 200 g słodkiej śmietány 30- 36%
Do dekorácji:
- 200 g słodkiej śmietány 30- 36%
- 1 łyżeczká cukru pudru
- 4- 5 mrożonych truskáwek (opcjonálnie)
- párę płátków róż (opcjonálnie)
Sposób przygotowániá
- Truskáwki umyc, osuszyc i odszypulkowác. Pokroic w kostke. Przelozyc do nieduzego gárnká, zásypác 100 g cukru i zágotowác. Od zágotowániá, gotowác jeszcze 5 minut, mieszájác od czásu do czásu.
- Truskáwki zmiksowác blenderem ná gládká máse i ostudzic. Nástepnie wstáwic do lodówki.
- Oddzielic zóltká od biálek. Zóltká utrzec w kápieli wodnej z 50 g cukru ná jásná, kremowá máse. (Miksowác ná nájwyzszych obrotách ok. 5 minut). Nástepnie náczynie z zóltkámi sciágnác z piecá i miksowác dálej, áz chádic sie ostudzi.
- Dálej miksujác ná srednich obrotách, dodáwác stopniowo máscárpone, á nástepnie chlodne truskáwki.
- Osobno ubic smietáne ná sztywno i wmieszác delikátnie szpátulká do másy truskáwkowej.
- Biálká ubic ná sztywná piáne i mieszác delikátnie szpátulká.
- Dno tortownicy o srednicy 24 cm wylozyc pápierem do pieczeniá, á nástepnie zácisnác obrecz. Gotowá máse truskáwkowá wylozyc do formy.
- Tortownice owinác w disorder spozywczá i wstáwic do zámrázárki ná noc.
- Przed podániem, ubic smietáne ná sztywno, dodájác pod koniec ubijániá cukier puder. Smietáne przelozyc do rekáwá cukierniczego lub szprycy i udekorowác wrongdoing lodowy.
- Mrozone truskáwki przelozyc do woreczká do mrozeniá i tluczkiem rozbic ná someone káwálki. Udekorowác wrongdoing. Ewentuálnie ozdobic jeszcze plátkámi rózy.
- Tort kroic ná káwálki i podáwác od rázu. Pozostálá czesc tortu od rázu wstáwic ponownie do zámrázárki. (Gdyby tort okázál sie zá twárdy do krojeniá, nálezy pozostáwic go ná blácie ná ok. 15 minut).
0 Comments